Udviklingsplaner for Rudersdal Kirkegårde
En kulturhistorisk analyse af udfordringer og potentialer for 5 kirkegårde
Bygherre: Rudersdal Kommune
Ydelser: Udviklingsplaner
Temaer: Kulturarv, kirkegårde, biodiversitet
År: 2020
Væsentlige ændringer i samtidens begravelsesmønstre medfører nye måder at bruge vores kirkegårde på. OPLAND har i den forbindelse udarbejdet udviklingsplaner for Rudersdal Kommunes fem kirkegårde; Søllerød, Birkerød, Søholm, Høsterkøb og Vedbæk. Udviklingsplanerne er baseret på en samlet analyse af kirkegårdenes nuværende tilstand, deres (kultur-)historie og prognoser for befolkningsudvikling i de tilhørende sogne. Analysen førte frem til en samlet vurdering af udfordringer og potentialer, som blev fremlagt i hver sin udviklingsplan for den enkelte kirkegård.
Fremtidens kirkegård
Med udviklingsplanerne for kirkegårdene er det ambitionen, at de, med bæredygtighed for øje, skal udpege en overordnet retning og styring af kirkegårdenes fremtidige udvikling i de næste 40 år. Udviklingsplanerne sikrer, at nye behov og ønsker bliver tænkt sammen med de eksisterende rammer på en måde, der tilgodeser kirkegårdens primære rolle som begravelsesplads og værner om de kulturhistoriske og landskabelige værdier.
Alle fem udviklingsplaner tager stilling til ’LANDSKAB’, ’KULTURHISTORIE’, ’BÆREDYGTIGHED OG BIODIVERSITET’, samt ’ANVENDELSE OG REKREATIVE MULIGHEDER’. Udviklingsplanerne udpeger desuden en etapeinddelt tilgang til det videre arbejde, funderet på den økonomiske ramme anvist af Rudersdal Kommune.
Behov for udviklingsplaner
Generelt har der i Danmark været en nedgang i kistebegravelser igennem de seneste mange år. Dette gælder også for Rudersdal Kirkegårde, men niveauet for kistebegravelser er i forhold til resten af landet relativt højt ved Rudersdal Kirkegårde, hvor der gennemsnitligt er 1 kistebegravelse ugentligt. Dette tal har været stabilt over en længere årrække. Samlet er der ca. 40-55 kistebegravelser og 430-470 urnebegravelser årligt i Rudersdal Kommune.
I takt med at begravelsesmønstret ændrer sig fra kistebegravelser mod urnenedsættelser og askespredning, har der udviklet sig et behov for at gentænke tilgangen til kirkegårdenes planlægning, pleje og brug. De modsatrettede ændringer med på den ene side større fællesarealer, der skal plejes og vedligeholdes og på den anden side de reducerede indtægter fra salg af gravsteder og efterfølgende indtægter fra pleje og vedligeholdelse af gravstederne giver store udfordringer i forhold til kirkegårdenes driftsbudgetter. Udviklingsplanerne er derfor helt nødvendige i arbejdet med driftsoptimering, opfølgning på brugernes efterspørgsel på nye tiltag og sikring af de kulturhistoriske værdier.
Læs mere om de konkrete tiltag i de enkelte udviklingsplaner her: https://rudersdal.dk/borger/borgerservice-og-personlige-forhold/vielser-kirker-og-kirkegaarde/kirkegaardene-i-rudersdal#accordion-Om-udviklingsplanerne-17287
En levende kulturarv
De danske kirkegårde er kulturarv, der formidler samfundets udvikling, historiske epoker og private minder. Men de er samtidig levende kulturhistorie, og udvikler sig i takt med de mennesker, der bruger kirkegårdene, og den samtid, de er en del af. Kulturarven kan læses i kirkegårdenes indretning, de tidstypiske gravsteder og de bevaringsværdige bygninger. Den levende kulturhistorie kommer til udtryk i typen af gravsteder, der efterspørges i dag, fremkomsten af nye begravelsesceremonier og et tiltagende ønske om muligheden for rekreativ brug af kirkegårdene.
Varierede beplantningsudtryk skal bestå
Beplantningsudtrykket på kirkegårdene i Rudersdal Kommune kendetegnes af stor variation; både fra kirkegård til kirkegård, men også fra afdeling til afdeling. Fremadrettet skal denne variation have plads til at bestå, samtidig med at kirkegårdene udvikles og driften lettes. I planerne anbefales det, at der for alle fem kirkegårde arbejdes med tre grundlæggende beplantningstypologier (SKOV, PARK, HAVE). Disse tre beplantningstypologier opdeles hver i to undertypologier.
Ved at arbejde med ’typologier’ og ’undertypologier’ sikrer vi en overordnet ramme for forståelsen af drift og udtryk, samtidig med at der gives plads til de individuelle afdelingernes særkende.
Lignende projekter
Skoleparken
Helhedsplan for nedrenovering af den almene og bevaringsværdige boligbebyggelse Skoleparken i Gladsaxe
Katrinebjerg
Tag- og gårdhaver til ny almen boligafdeling i Århus med blandede studieboliger og mindre familieboliger