Opland på studietur i Cornwall

Året der gik og året der kommer

Januar 2025

Året 2024 har for Opland været travlt og spændende. Året har budt på interessante opgaver og samarbejder, hvor vi har rykket den grønne dagsorden hos os selv og hos vores kunder. Vi har prioriteret og intensiveret opgaver inden for vores fokusområder; Fællesskaber, Kulturarv, Biodiversitet, Klima, Storskalalandskaber og Pleje- og driftsudvikling. Netop her kan vi byde ind med de største kompetencer og gøre den største forskel for vores kunder og samarbejdspartnere. Vi udfolder faget igennem opgaverne, hvor vi i mange tilfælde kan bringe alle specialer og kompetencer i spil og samtidig skabe den mest bæredygtige udvikling af de arealer, som vi har indflydelse på.

Fællesskaber og (Storskala)landskaber 

Et af de fokusområder, der naturligt går igen på tværs af opgaverne, er Fællesskaber med betydningen ”at skabe noget fælles – at være fælles om”. Det er i dialogen med de mennesker, vi omgiver os med, at vi skaber mening og fælles forståelse. Opland bringer fagligheden i spil og inspirerer igennem natur ved at opstille mulige fremtidsscenarier og skabe visioner og retning for udviklingen. Udviklingen af mennesker, af vores selvopfattelse og af naturen. Hvor mennesker mødes, sker den største og hurtigste udvikling, og i boligbyggeriet, på arbejdspladsen, sportsarealerne, parkerne og byrummene interagerer vi med hinanden og med landskabet. Med naturens virkemidler, planter, jord og sten, skaber vi rum for rekreation, sport og leg. Vi arbejder med naturens indvirkning på mennesker, hvor nuancer af grøn, alsidige farver, dufte, spiselige planter og teksturer, bringer mennesket tættere på naturen. Vi kuraterer naturen; vi sætter ord på kvaliteterne og effekterne, så vi lærer at forstå vigtigheden af naturen med den, forhåbentlig, afledte effekt, at vi passer bedre på den.

Et eksempel på et projekt der fint forener Fællesskaber og Landskaber, er Kranparken i Nordhavn, som vi projekterede i 2024. En bypark helt ned til Svanemøllehavnen, hvor der med enkelte greb, skabes en bypark, som favner og fortæller om fortiden og samtidig bringer mennesker og natur ind i fremtiden. Vi ser frem til at føre fagtilsyn frem mod aflevering i 2024, og glæder os til det fortsatte samarbejde med By og Havn.

I den større skala af landskaberne, hvor Fællesskaber og Storskalalandskaber fint forenes, er eksempelvis det ca. 80 ha store bolig- og naturområde, Ullerød Nord i Hillerød, som vi færdiggjorde i 2024. Her er natur, rekreation og leg for alle aldre. Vi har arbejdet med mykorrhiza podning af barrodede planter, og vi glæder os til at følge det og se, om det gør en forskel for etablering og tilvækst.

I Greve har vi på Tværhøjgård fået anlagt en støjvold og aktivitetsbakke imellem motorvejen og et stort boligområde. Her plantes og anlægges funktioner med stort naturindhold og et væld af aktiviteter for mennesker.

I Store Hede i Roskilde arbejder Opland som bygherrerådgiver for MAN ES DK, som flytter hovedkontor, produktion, lager og R&D hertil fra Sydhavnen. Området ligger i den grusgrav, som vi har tegnet efterbehandlingsplan for, hvor Nymølle Stenindustrier A/S er ejer og udvikler. I 2023 udviklede vi ligeledes lokalplan for det ca. 88 ha store lokalplanområde, der fletter erhverv og rekreativt landskab sammen ud mod Hedeland Naturpark. I grønne kiler imellem erhvervsgrundene etableres regnvandsbassiner og grøfter til de nye områder.

Endelig har vi fortsat arbejdet med råstofgrave flere andre steder for Nymølle Stenindustrier A/S, Dansk Råstofindustri A/S og Benny Rasmussen A/S.

Landskaber og jord

Det starter med landskabet – og med jorden som en ressource. Byer og bygninger er ’gæster’ i naturen. De byggede elementer skal underordne sig de landskabelige forudsætninger. F.eks. i forhold til jordbalance, håndtering af regnvand, vækstbetingelser mv.

Fælles læringspointer fra arbejdet med terrænmodellering og store jordflytninger er jordens beskaffenhed, som med blandingsjorde er af stor variation. Jorden burde kun flyttes og bearbejdes, når jorden er tjenelig; altså med et vandindhold på under 15%, hvilket i praksis er få måneder om året. Det kan de færreste tidsplaner holde til, så jorden er ofte vandmættet og bliver komprimeret under håndtering og udlægning. Derfor skal der være terrænfald, så vandets flow og forløb kan styres midlertidigt på overfladen. Først efter mange frostperioder og planterøddernes udbredelse vil jordens struktur begynde at ligne en “naturlig” jord.

Vi har udfordret jordbygning og arbejdsmiljø ved at arbejde med skråningsanlæg 1:1½. Plantningen på den hældning kræver sikkerhedsudstyr og liner fra toppen, og der kan kun arbejdes i kortere perioder pga. den overbelastning det er at færdes på skråningen. Vi valgte hældningen mod motorvejen, hvor der alligevel skulle plantes for at kunne etablere et mere varieret og blødere skråningsterræn på modsatte side. Med plads til stier, motion & leg og forskellige biotoper.

Når vi etablerer stejle skråninger 1:1-1:2½, skal der være taget stilling til, hvordan de erosionssikres. Femern A/S igangsatte forsøg med udsåning på forskellige jordbundstyper; både havbund og lollandsk råjord og muld. Opland har sammen med Erik Juhl registreret og indsamlet lokale arter sammensat forskellige blandinger og udsået på testfelter og volde i 2023. Formålet er både erosionssikring, men i højeste grad også biodiversitet, som er en meget stor del af vores virke.

Forsøgene var både med forskellige artsblandinger med urter og græs, men også med forskellige jordbearbejdninger inden udsåning. Ler- og siltholdig jord på skråninger danner hurtigt en “sål”, som gør det vanskeligt for frøene at hænge fast og spire. Derfor fik vi fremstillet et specialværktøj til en gravemaskine, som kunne ridse vandrette spor i voldene. Det danner porøse sprækker, hvor frøene kan lejres og spire fra et bedre mikroklima. Der blev udsået 14 ha. volde i efteråret 2024 og der er meget stor fremspiring allerede i januar. Blandingen består af både græsser og urter for dels at sikre mod erosion og dels at skabe et mikroklima for spiring af de hjemmehørende urtearter. De fleste arter har pælerod og er dermed velegnede til tørre og marginale jordtyper i et barskt klima.

Opland på studietur i Cornwall

2025 – Konkurrencer og spirende samarbejder

Opland går ind i et nyt, spændende år, hvor vi bl.a. glæder os til at arbejde videre med udarbejdelsen af konkurrencen ifm. etableringen af en Ny Park i Nordhavn, som vi sammen med Team BIG – Bjarke Ingels Group, A1 Consult (DK), Arcadis (NL) og landskabsarkitekt Piet Oudolf (NL), blev prækvalificeret til i slutningen af 2024. Den nye park skal på én og samme tid ære Nordhavns historiske arv og omfavne fremtiden med både natur og fællesskaber.

Vi glæder os til at udarbejde konkurrencen i det fantastiske område sammen med det kompetente team og ser frem til endnu et år, hvor vi har til hensigt at arbejde videre med naturens materialer og processer som vores fineste grundlag og sammenhængskraft.