Foto: Marlene Schnoor
Opland Portræt – Ida Bergstrøm
November 2022
Med visionen om at være med til at skabe fremtidens regenerative landskaber og en forståelse af / tilgang til drift som en afgørende designparameter i hvert enkelt projekt, er landskabsarkitekt Ida Bergström netop udnævnt til at stå i spidsen for Oplands afdeling for grøn udvikling, OpDrift. Ida er uddannet arkitekt og byplanlægger fra KADK og arbejder ud fra en planetcentreret projekt- og designtilgang. Læs med i portrættet om Ida og bliv klogere på OpDrifts nye leder.
Allerede som barn troede jeg, at jeg ville blive arkitekt. Det der med at skabe rum for mennesker, hvor de kunne mødes, trives, udvikles, sanse og vokse.
Hvem er du (fx hvor er du fra, din uddannelse, uddannelsesår osv.)?
Jeg er uddannet arkitekt og byplanlægger fra det, der dengang blev kaldt afdeling 1 på Kunstakademiets Arkitektskole. Til januar fejrer jeg 10 år som dimittend fra skolen, og det er også 10 år i landskabsfaget, som var den vej jeg slog mig selv ind på, allerede i mit første job hos Arkitema.
Hvad er din rolle hos Opland?
Jeg er kreativ og strategisk leder for OpDrift. Mit personlige raison d’etre er at udvikle regenerative landskaber for en regenerativ fremtid. Og jeg er så heldig, at det også er det arbejde jeg er blevet ansvarlig for hos Opland. OpDrift vil fremadrettet være et kerneteam med lige præcis det regenerative som kerneformål. Og det er min opgave, at vi gennem best- og next practice-orienterede metoder udvikler og tester holistiske og værdiskabende landskaber.
Og det er min opgave, at vi gennem best- og next practice-orienterede metoder udvikler og tester holistiske og værdiskabende landskaber.
Hvorfor valgte du den uddannelse, du gjorde – havde du overvejet eller startet på andre forinden?
Allerede som barn troede jeg, at jeg ville blive arkitekt. Det der med at skabe rum for mennesker, hvor de kunne mødes, trives, udvikles, sanse og vokse. DET fascinerede mig. Jeg vidste dog ikke, at det var en profession, før min mor mødte en mand, der var arkitekt, og jeg kunne trække en linje mellem mine drømme og hvad det kunne kaldes. Da jeg så blev færdig med gymnasiet, var det egentlig kun den vej, jeg prøvede at gå. Selvom jeg også kiggede lidt på byplanlægning, men var alt for bange for at låse mig for tidligt. Arkitektur virkede så meget bredere. Haha.
Hvad inspirerer dig? Og har du et yndlingsprojekt eller sted, du aldrig bliver træt af?
Jeg inspireres vanvittigt meget af mennesker, der er passionerede og af steder med energi. Jeg boede et år i London, inden jeg flyttede til København, og jeg ELSKER den by! Der er en energi og en humor og en kraft, der findes i det hele. Bygninger, veje, lyde, dufte og mennesker – og så kontrasten. En kølig, sprød søndag morgen med gule blade, fugtig luft og udsigten fra Hampstead Heath ind over byen. Det er virkelig der, jeg trives. At være en del af noget større. Det samme gør sig gældende med mennesker. Jeg får et enormt energiboost af at være i samme kontekst eller lytte til andre, der (måske som jeg) driver forandringer og elsker at dele viden.
Hvad er de største udfordringer i faget (samfundsmæssigt, klima, bæredygtighed osv.)?
Biodiversitetskrisen, klimakrisen og den sociale krise er i min optik de største udfordringer min faggruppe både er en del af, og besidder vigtig viden at arbejde med. Disse kriser er i sin natur stærkt bidragende faktor for andre kriser. Krige, sult, flugt, social ulighed og utilfredshed, splid og fraktionering, angst, uro, vrede. Personligt, er jeg nogle gange også vred. Hvorfor kan vi ikke arbejde sammen og tage hånd om den eneste planet vi har? Men jeg er også optimist og mener, at hver udfordring kommer med en mulighed. Jeg synes det er spændende og givende at virke i en tid, hvor jeg, sammen med andre gennem kollaboration og videndeling, kan prøve at drive udviklingen i en mere regenerativ og planetcentreret retning.
Jeg er, nemlig, af den overbevisning, at vi ikke løser en så omfattende udfordring alene eller med gamle metoder. Det kan virke forunderligt, at vi står midt i en gigantisk krise, og at det for nogle kan være så svært at give slip på gamle vaner? I faget er vi nødt til at gentænke og på ny designe den måde, vi arbejder på. Fokusere på et fælles mål, i stedet for individuel gevinst og status. Her vil jeg gerne belyse det fantastiske inspirerende arbejde der foregår inde på BloxHub, og ikke mindst, Pernille Bergs og Copenhagen Institute of Future Studies virkelig inspirerende forelæsningsrække Regenerate Now. Der I den grad inspirerer, kigger fremad og deler med sig af viden, fra alle verdenshjørner.
Hvad er dit fags helt store force – og hvad er din?
Det er, at vi forstår og har respekt for naturen. Naturen og dens systemer er det grundelement, vi alle er afhængige af. Hvis vi kan udvikle i samspil og med inspiration fra naturen, kan vi skabe reel og regenerativ bæredygtighed. I arkitektverden tales der om build back better. Jeg mener, vi skal tale om, hvordan og at vi skal grow back greener.