Kranparken: Nordhavns nye offentlige bypark
En holm rammet ind af blåt og grønt
Sted Nordhavn, København
Bygherre: By & Havn
Areal: ca. 10.000m2
Samarbejdspartnere: Via Trafik, DGE
Temaer: Byrum, bynatur, biodiversitet, kultur, park
År: 2022 – igangværende
En holm rammet ind af blåt og grønt
Kranparken er den første større park i Nordhavn for de mange beboere og besøgende i området. Kranparken vil ligge på Svanemølleholms, Nordhavns nye bykvarter, sydvestlige hjørne, med vand på to sider lige overfor det ikoniske Svanemølleværket. Nordhavn
Kranparken er udviklet med to overordnede temaer for øje – bynatur og byliv. Bynaturen tager afsæt i visionen om mere biodiversitet, robusthed, artsforståelse og formidling, og vil være med til at skabe gode rammer for byliv og ophold. Visionen for bylivet er en park med afsæt i stedets kulturarv, der uanset årstid er et besøg værd og kan danne ramme for både stille stunder og sociale fællesskaber.
Byliv kommer ikke af sig selv og derfor er der arbejdet indgående med at skabe de rigtige rammer.
Det er sket gennem en proces, hvor fremtidige naboer, foreningsliv, interessenter og potentielle brugere har været inviteret med i udviklingen. Som start til en fælles workshop, hvor ideer og tanker om den nye park blev delt og diskuteret i fællesskab. Workshoppen lagde grundstenen til et indledende skitseforslag, der blev fulgt op med et borgermøde på stedet. Til borgermødet blev der lavet en midlertidig mockup, der fungerede både som designværktøj og formidlingselement. Den blev lavet med beplantning, belægninger og inventar, så deltagere kunne se, føle og opleve hvordan parken ville være og førte mange gode input og kommentarer med sig. I hele processen har det været tydeligt, at det vigtigste for alle parter involverede, har været at skabe et socialt og rekreativt rum. Et rum hvor forskellige rumligheder og mødesteder understøtter, at større og mindre fællesskaber kan mødes om uprogrammerede aktiviteter
Identitet og kulturspor
Med Kranparkens tydelige historiske spor og placering ud til den tidligere industrihavn, har vi fået en spændende kulturarv at arbejde videre på. For at tage udgangspunkt i stedets industrikulturelementer som kran og kranspor, fortøjningselementer, beton- og granitbelægninger skabes et autentisk, enkelt og råt udtryk ved at fortsætte med samme type elementer i granit, beton, stål, træ og beplantning. Denne særlige kulturarv har været drivende for at skabe stemninger og rum, der inviterer til ophold og liv.
Kranparken er et fantastisk spændende projekt, hvor vi har arbejdet med emner, der får vores faglige hjerter til at banke lidt ekstra – nemlig at bevare og udfolde den helt særlige historie, ånd og de markante kendetegn i Kranparken. Sammen med de kommende brugere og sammen finde ud af, hvordan vi kan få byliv og bynatur til at spille sammen, og skabe et sted med rammer for at bringe bymennesket ”hjem” til naturen.
– siger Peter Juhl, Kreativ Direktør og Founding Partner, Opland.
Det overordnede greb
Kranparkens hovedgreb er et stort bueslag (kransporet), som refererer til områdets historiske kranspor og stedets industrielle fortid.
Kransporet samler parken og danner et åbent, indre græsrum til ophold og arrangementer. På bagsiden af bueslaget kan man gå på opdagelse i den ”vilde” og mere tætte beplantning. Her kommer bynaturen i første række med træer og uformelle beplantninger som er karakteristisk for området. Sporet manifesteres som en ca. 145 meter lang siddeplint, der bygges af gamle kajkanter fra By og Havns oplagsplads.
Græsrummet accentueres ved en svag konkav form, som yderligere samler rummet til et stærkt element. Beplantningen på ydersiden af kransporet danner en rumlig afgrænsning, der omslutter græsrummet og definerer en tæt grøn ryg mod byen, her skabes lysninger og rum til ophold med hver deres egenart.
Promenaderne langs Havn og Roerkanalen strammer parken op og danner udsigt og nærhed til vandet samt afstand til omkringliggende bygninger.
Biodiversitet og biofaktor
Kranparken har indtil nu været et opfyldt areal, som har været fuldt befæstet med beton- og asfaltbelægninger. Parken går derfor fra at have en biofaktor på 0 til en væsentlig højere biofaktor.
Kranparken er først og fremmest en urban bypark, som har potentiale til at blive eftertragtet besøgsmål for mange mennesker. Derfor betragter vi naturen som bynatur, altså mindre arealer hvor naturens naturlige dynamikker ikke får lov at råde, da arealerne bliver presset og slidt af menneskelig aktivitet. Den biodiversitet vi skaber, stræber efter at efterligne naturens varierede leve- og fødesteder. Som værktøj til dette, anvender vi vores Biodiversitetsscore som er udarbejdet på baggrund af en model fra Aarhus Universitet.
Lignende projekter
Bernstorffs Slotshave
Forskønnelse af indgangspartier til historisk have